Wilt u de gevel waterafstotend maken (hydrofoberen)?

Voor wij dit voor u in orde komen maken, controleren we eerst of de conditie van de bakstenen en het voegwerk in goede staat zijn. 

Zo voorkomen we schade en kunnen we bepalen welk hydrofobeermiddel het meest geschikt is.

Hydrofoberen is het waterafstotend maken van steenachtige gevels met als doel het tegengaan van doorslaand vocht- en vorstschade, het verhogen van de thermische isolatiewaarde, verminderen van mos en algengroei en het voorkomen van ontsierende vergipsing of vergrauwing in de toekomst. Hydrofoberen gebeurd nagenoeg altijd met een watergedragen product. Water van buitenaf wordt zoals gezegd niet doorgelaten maar waterdamp van binnenuit wel, dat zorgt ervoor dat de muur blijft ademen.

Hydrofobeermiddelen zijn beschikbaar in de vorm van een waterige oplossing tot een crème vormige samenstelling. Testen geven aan dat met crèmes grote indringdiepten worden bereikt dan bij waterige oplossingen.

Na het juist verwerken van het hydrofobeermiddel en de toegepaste werkzame stof gehalte van het hydrofobeermiddel. Is de ondergrond voldoende gehydrofobeerd dan zal dit altijd zo blijven. Eenmaal gehydrofobeerd is altijd gehydrofobeerd. Daarom dat monumentzorg vaak zegt: niet hydrofoberen op monumenten, het is niet omkeerbaar het hydrofobeermiddel kan nooit meer uit de ondergrond. Hier zijn voldoende alternatieven voor, om aan deze eis te voldoen.

Vaak wordt er geroepen om de 10 jaar opnieuw hydrofoberen, dit komt vanuit het verleden, vaak werd in het bestek het onderdeel hydrofoberen genoemd onder het schilderwerk. Aangezien schilderwerk vaak een garantie heeft van 10 jaar is dit automatisch zo overgenomen voor het hydrofoberen van het metselwerk.

In de praktijk zal je zien dat in de loop van de jaren de 1e mm weer water zal gaan opnemen als het metselwerk is gehydrofobeerd. De 1e mm zal afbreken door UV straling. Ook zal het afparel effect van water gaan afnemen op het metselwerk. Om dit weer te realiseren zal er na 10 jaar weer opnieuw worden gehydrofobeerd, wel zal het verbruik van het hydrofobeermiddel lager zijn dan bij de 1e behandeling.

Om geloofwaardig te zijn en om de juiste garantie te geven op het hydrofoberen van het metselwerk zal een garantie termijn van 10 jaar een redelijk termijn zijn. Een langere garantie termijn is wel mogelijk als het is gehydrofobeerd met een hydrofobeercrème dan zou 15 jaar garantie een juiste garantie zijn.

Langere periodes zijn vaak verkoop argumenten, je zou dit dan ieder jaar moeten gaan monitoren in hoeverre het metselwerk nog voldoende waterafstotend is, en wat de wateropname zal zijn.

Voordelen- nadelen hydrofoberen.

Voordelen:

 • Een gehydrofobeerde gevel blijft droog door zijn waterafstotende werking, dit zorgt voor een hogere thermische weerstand waardoor de gevel beter isoleert.
 • Door metselwerk te hydrofoberen wordt vorstschade voorkomen mits er geen andere vochtproblematiek is (optrekkend vocht). Door het na-isoleren van de spouw geeft de binnenmuur geen warmte meer af aan de buitenmuur, hierdoor blijft de buitenmuur langer vochtig wat in combinatie met kou schade veroorzaakt. Dit wordt voorkomen door de waterafstotende werking van het hydrofoberen.
 • Gehydrofobeerd metselwerk blijft langer schoon, schimmels, mos, algen, en vervuiling kunnen minder goed aan het metselwerk hechten
 • Doordat de ondergrond wordt beschermd tegen weersinvloeden kan de levensduur worden verlengd van het voeg- en metselwerk

Nadelen:

 • Onderhoudscyclus van ca. 10-15 jaar voor het hydrofoberen.
 • Gevels dienen vooraf gereinigd te worden.
 • Bij gevels op het zuiden zal de indringdiepte sneller afnemen nemen door UV straling (mogelijk snellere onderhoudscyclus)
 • Extra afstemming werkproces, schilderen plannen voor het hydrofoberen. Het kan voorkomen dat verf niet goed pakt op kozijnen als er gemorst is.
 • Onomkeerbaar proces als er eenmaal gehydrofobeerd zal men de cyclus moeten herhalen. Dit is een reden dat het niet bij monumenten wordt toegepast. Hierbij is de filosofie dat het proces omkeerbaar gemaakt moet kunnen worden.
 • Algemeen contact
 • Postbus 248, 5140 AE
 • Waalwijk, Nederland
 • Bezoekadres (alleen op afspraak)
 • De Sonman 20
 • 5066 GJ Moergestel, Nederland
Gevelreiniging Benelux is aangesloten bij de branchevereniging Gebouwschil Nederland
Branchevereniging Gebouwschil Nederland