Hydrofoberen van metselwerk

Hydrofoberen is het waterafstotend maken van gevelmetselwerk. ‘Hydro’ betekent water en ‘foberen’ betekent afstoten. Door metselwerk te hydrofoberen krijgt het een uitstekende bescherming tegen weersinvloeden en blijft de gevel lang mooi. Voor monumenten of historisch massief metselwerk geldt dat eerst bepaald moet worden of behandeling technisch noodzakelijk en toegestaan is. 

Wij adviseren om nieuw of gereinigd baksteenmetselwerk altijd te laten behandelen (conform CUR Aanbeveling 61 Deel B: Het hydrofoberen van metselwerk) met een van onze hoogwaardige hydrofobeermiddelen. Deze dringen diep door in de minerale ondergrond en zijn extreem snel waterafstotend. Water van buitenaf wordt niet meer doorgelaten, maar waterdamp van binnenuit wel. Het beschermt het metselwerk duurzaam tegen doorslaand vocht en vorstschade, verhoogt de thermische isolatiewaarde, vermindert de snelle aanwas van mos en algen en voorkomt de ongewenste en ontsierende late uitbloei (vergipsing) op de gevel.

Het meest toegepast wordt het watergedragen hydrofobeermiddel BNL7. Het kan op vrijwel alle minerale ondergronden gebruikt worden door middel van dekkend vloeien met een lagedrukpomp en is het meest geschikt voor nieuwe en grotere oppervlakken en oppervlakken met weinig ramen en kozijnen.

Gevels die al eens gehydrofobeerd zijn of zijn gemetseld met hydrofobe stenen moeten worden behandeld met het oplosmiddelhoudend hydrofobeermiddel BNL10. Ook bestaande gevels waarvan men niet zeker weet of ze in het verleden ooit eerder gehydrofobeerd zijn worden hiermee behandeld.

De hoogwaardige hydrofobeercrème BNL25 is uitermate geschikt voor het hydrofoberen van oppervlakken met veel ramen en is eenvoudig aan te brengen met een blokkwast of vachtroller. Het vormt een uiterst sterke en duurzame beschermlaag, omdat de gevel zich optimaal kan verzadigen met de werkzame stoffen. Deze hydrofobeercrème is ook geschikt voor reeds eerder gehydrofobeerde oppervlakken.

In de loop van de jaren zal het afpareleffect van de gevel mogelijk wat gaan afnemen. De gevel blijft echter gehydrofobeerd. Na 10 jaar kun je door middel van de Karstenbuismethode monitoren in hoeverre het metselwerk nog voldoende waterafstotend. Indien opnieuw moet worden gehydrofobeerd, zal het verbruik van het hydrofobeermiddel lager zijn dan bij de eerste behandeling.

  • Algemeen contact
  • Postbus 248, 5140 AE
  • Waalwijk, Nederland
  • Bezoekadres (alleen op afspraak)
  • De Sonman 20
  • 5066 GJ Moergestel, Nederland
Gevelreiniging Benelux is aangesloten bij branchevereniging Gebouwschil Nederland
Branchevereniging Gebouwschil Nederland