Grijze gevel of grauwe uitslag metselwerk

Heeft u te maken met een grauwe uitslag op uw gevel? En is het metselwerk ongeveer vier of vijf jaar oud? Grote kans dat het gaat om vergrauwing ofwel vergipsing van de gevel. Er ontstaat een laagje op het metselwerk dat witgrijs van kleur is. Deze grauwe laag kunnen we voor u van de gevel verwijderen. Het gaat om gips dat na een periode van ongeveer vijf jaar naar buiten komt. Dit komt vooral voor op de zuid-zuid-west gevels van gebouwen. Dat is namelijk de regenzijde en daar staat ook de meeste zon op.

Oorzaak vergipsing uitslag metselwerk

In bakstenen zit kalk en gips, in voeg- en metselmortel zit kalk, gips en cement. Door onvoldoende hydratatie ontstaat uiteindelijk witte uitbloei of er ontstaat een grijze waas op een gevel. Vergipsing ofwel vergrauwing ontstaat doordat de metselwerk veel vocht opneemt. In het metselwerk zitten losse gipsdeeltjes. Wanneer het vocht in de stenen muur trekt lossen de gipsdeeltjes op in het vocht en komt na vier à vijf jaar naar buiten. Dat gebeurt omdat het metselwerk onvoldoende is gehydrateerd. Dit proces, deze chemische reactie is vergelijkbaar met witte uitbloei maar is trager. Het gisp zit vervolgens als een laagje op de gevel en ziet eruit als een grauwe waas, witgrijs van kleur.

Voor
Gevelreiniging
Na
Uitslag metselwerk
Voor
Grijze gevel
Na

Grijze gevel reinigen: vergipsing verwijderen

Allereerst is het van belang dat vastgesteld wordt met welke uitslag op de gevel u te maken heeft. Voor het reinigen van een muur waarop een uitslag van zout zit, is reinigen met water (of een regenbui) de oplossing. Voor het aanpakken van kalk (vergrauwing ofwel vergipsing) hebben we een specifieke methode ontwikkeld. De oudere methoden voor het verwijderen van vergipsing zijn effectief maar ook vrij agressief. Met behulp van zandstralen wordt niet alleen de uitslag op het metselwerk verwijderd. De scherpe zandkorrels zijn zo scherp dat ze ook de muur aantasten. Vooral voegwerk beschadigt snel bij zandstralen. Bij woningen van nog geen vijf jaar oud is het zaak om zulke beschadigingen te voorkomen. Daarom hanteren wij een unieke methode: softstralen. Een effectieve methode tegen vergipsing die geen beschadigingen achterlaat.

  • Algemeen contact
  • Postbus 248, 5140 AE
  • Waalwijk, Nederland
  • Bezoekadres (alleen op afspraak)
  • De Sonman 20
  • 5066 GJ Moergestel, Nederland
Gevelreiniging Benelux is aangesloten bij de branchevereniging Gebouwschil Nederland
Branchevereniging Gebouwschil Nederland