Verwijderen van witte uitbloei

Na nieuwbouw of verbouwing verschijnt soms al snel een witte uitbloei op de metselstenen of voegen. Deze witte aanslag ligt als een dun laagje op het metselwerk. Dit noemen we witte uitbloei ofwel vroege uitbloei. Deze witte uitbloei op metselwerk gevels kan zout- of kalkuitbloei zijn of een combinatie van beiden. De zout- of sulfaatuitbloei verdwijnt door afspoeling met (regen)water. Bij de aanwezigheid van kalkuitbloei is reiniging nodig met een geschikt product. Kalkuitbloei lost namelijk niet op in water.

Vroege witte uitbloei op metselwerk

Vroege witte uitbloei is veelal het gevolg van metselen onder ongunstige weersomstandigheden (met name veel water). Door overmatig nat worden van het verse metselwerk verloopt het bindingsproces in de mortel slecht en blijven opgeloste stoffen aanwezig die bij een normale verharding wel zouden worden gebonden. Ook in bakstenen zitten oplosbare stoffen die door overvloedige regenbelasting tot uitslag leiden. Bij droging komen deze niet gebonden of oplosbare bestanddelen door capillair vochttransport naar het steenoppervlak en kristalliseren daar als zichtbare witte uitbloei.


Voor
Witte aanslag metselwerk
Na
Witte aanslag bakstenen
Voor
Witte aanslag muur
Na
Witte uitbloei

Is vroege witte uitbloei sulfaatuitbloei of kalkuitbloei?

Witte uitbloei kan sulfaatuitbloei zijn. Een vorm van uitslag die we ook wel zoutuitbloei noemen. Het is niet hardnekkig, omdat het eenvoudig met water kan worden afgespoeld en vaak door inwerking van weer en wind vanzelf weer verdwijnt.

Witte uitslag kan ook het gevolg zijn van het uitbloeien en uitspoelen van vrije kalk (calciumhydroxide). Wanneer deze vrije kalk naar het oppervlak migreert en daar neerslaat zal het overgaan in calciumcarbonaat door de CO2 uit de buitenlucht. Het gevormde calciumcarbonaat is echter een hardnekkige uitslag die alleen met speciale reinigingsmiddelen kan worden verwijderd. Gebruik van zoutzuur- en fosforzuurhoudende producten worden sterk ontraden.Witte uitbloei verwijderen

Om blijvende schade aan het metselwerk te voorkomen wordt algemeen geadviseerd om reiniging en bescherming van de gevel zorgvuldig door een gespecialiseerd bedrijf met kennis en kunde te laten uitvoeren. Wij zijn al ruim 25 jaar actief in de bouw. Na jarenlange ervaring met gevelreiniging besloten we verschillende reinigingsmiddelen en -methoden zelf door te ontwikkelen. Zo ontwikkelden we o.a. BNL1 kalk & cementsluierverwijderaar. BNL1 is milieuvriendelijker en veel minder agressief dan andere reinigingsmiddelen voor witte uitbloei met zoutzuur of fosforzuur. Deze zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar tasten ook de kleur van bakstenen en mortel aan.

Voor
BNL1
Na
Witte uitbloei in metselwerk
  • Algemeen contact
  • Postbus 248, 5140 AE
  • Waalwijk, Nederland
  • Bezoekadres (alleen op afspraak)
  • De Sonman 20
  • 5066 GJ Moergestel, Nederland
Gevelreiniging Benelux is aangesloten bij branchevereniging Gebouwschil Nederland
Branchevereniging Gebouwschil Nederland