Witte uitbloei op metselwerk

Na het bouwen of verbouwen verschijnt soms al snel een witte aanslag op bakstenen. Deze witte aanslag op metselwerk (dat vaak nog geen jaar oud is) ligt als een dun laagje op de bakstenen. Dit noemen we witte uitbloei ofwel vroege uitbloei. Deze witte uitbloei in metselwerk gevels kunnen we gemakkelijk reinigen. In sommige gevallen kunt u de witte aanslag zelfs makkelijk zelf van de muur verwijderen. De witte uitbloei is zout dat uit de bakstenen naar buiten komt. Dit fenomeen komt vooral voor op de zuid-zuid-west gevels van gebouwen omdat dit de regenzijde is en op die gevel de meeste zon staat.

Witte aanslag bakstenen

Vrij snel nadat een muur is gemetseld komt er een witte aanslag naar buiten en ligt dan op de bakstenen. De oorzaak daarvan is vocht dat resterende kalk- en zoutdeeltjes oplost in de bakstenen nadat de muur is gemetseld. 

In Nederland krijgen bakstenen en voegmortel na het verwerken niet altijd meer voldoende droogtijd. De bakstenen en pas gemetselde muren worden soms ook niet goed afgedekt waardoor er veel vocht in de bakstenen trekt. Door het vocht lossen resterende kalk- of zoutdeeltjes op die vervolgens naar buiten ‘drijven’ zodra het metselwerk droogt. Witte uitbloei is dus een laagje kalk of een laagje zout dat opdroogt op de bakstenen. Het is belangrijk om eerst vast te stellen met welke soort aanslag op bakstenen u te maken heeft.

Voor
Witte aanslag metselwerk
Na
Witte aanslag bakstenen
Voor
Witte aanslag muur
Na
Witte uitbloei

Is witte aanslag muur zout of kalk?

Witte uitbloei kan zout uitbloei zijn. Een chemische reactie die we ook wel sulfaat salpeter noemen. Zout lost op in water. Dus tijdens een regenachtige, vochtige periode kan de uitbloei vanzelf verdwijnen. Zout uitbloei kun je herkennen omdat het volledig bovenop de baksteen ligt.

In veel gevallen is de witte uitbloei ook kalk. Ook wel calciumcarbonaat genoemd. Deze witte aanslag op het metselwerk kunnen we reinigen met een speciaal reinigingsmiddel. Zoals zout oplost in water en op die manier van de muur spoelt, is voor aanslag van kalk BNL1 ontwikkeld. Dit reinigingsmiddel lost kalk op en verwijdert zo de witte aanslag van de muur.

Is de aanslag op de muur witgrijs van kleur ofwel grauw? Dan heeft u wellicht te maken met vergipsing. De verschillende vormen van witte aanslag op bakstenen lijken op elkaar. Elke vorm van witte aanslag vraagt om een andere manier van gevelreiniging.

Witte uitbloei gemakkelijk verwijderen

We zijn al 25 jaar actief in de bouw. En na jarenlange ervaring met gevelreiniging besloten we verschillende reinigingsmiddelen en -methoden door te ontwikkelen. Zo ontwikkelden we onder andere BNL1. BNL1 is milieuvriendelijker en veel minder agressief dan andere reinigingsmiddelen voor witte aanslag door zout en kalk. Veel reinigingsmiddelen zitten vol zoutzuur en fosforzuur. Dat is niet alleen slecht voor het milieu maar kunnen ook de kleur van bakstenen en mortel aantasten. BNL1 is de oplossing voor kleurverschil in bakstenen en voegmortel.

Voordat u kiest voor een reinigingsmethode is het natuurlijk van belang dat u zeker weet met welke vorm van aanslag u te maken heeft. Neem gerust contact met ons op voor advies.

Voor
BNL1
Na
Witte uitbloei in metselwerk
  • Algemeen contact
  • Postbus 248, 5140 AE
  • Waalwijk, Nederland
  • Bezoekadres (alleen op afspraak)
  • De Sonman 20
  • 5066 GJ Moergestel, Nederland
Gevelreiniging Benelux is aangesloten bij de branchevereniging Gebouwschil Nederland
Branchevereniging Gebouwschil Nederland